Ta delikatna biała ryba nie potrzebuje wiele do techniki gotowania – oto jak ją upiec w całości z cytryną i tymiankiem.
Okoń morski to delikatna biała ryba, która potrzebuje bardzo mało pod względem techniki gotowania, a prostym, ale pysznym podejściem jest pieczenie jej z cytryną i ziołami.
Inne okrągłe ryby, które można w ten sposób ugotować, to dorada, barwena, barwena i ryby tłuste, takie jak makrela . Kupowanie i gotowanie takiej ryby może być tańsze, ponieważ dostajesz więcej za swoje pieniądze, a smak jest lepszy, ponieważ mięso pozostaje bardzo delikatne i wilgotne. Gotowanie wcale nie jest przerażające, ponieważ sprzedawca ryb wykona całą ciężką pracę za Ciebie, a Ty po prostu włożysz ją do piekarnika.
Jeśli wolisz kupować okonie w postaci filetów, możesz je smażyć na patelni skórą w dół w gorącym oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Podawać z kawałkiem cytryny. Można je również gotować w koszulce lub gotować na parze.
- Rozgrzej piekarnik do stopnia gazowego 5/190 ° C (170 ° C w piekarniku z termoobiegiem). Umyj labraksa wewnątrz i na zewnątrz, osusz papierowym ręcznikiem. Zrób około 3-4 nacięć w poprzek mięsa ryby, wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej rybę.
- Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i tymianek, a okonia morskiego dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polej całą rybę, wsuwając ją w nacięcia.
- Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 20-30 minut – miąższ powinien być jędrny w dotyku, płatkowaty i biały. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut przed podaniem. Podawaj okonia morskiego widelcem i podawaj ze świeżą cytryną i chrupiącą zieloną sałatą .