Ten klasyczny przepis na ciasto z madery zawiera składniki i czasy pieczenia dla sześciu różnych rozmiarów foremek – idealny, jeśli planujesz wielopoziomowy tort weselny.
Idealny, prosty i maślany przepis na ciasto Madera – podaliśmy ilości i czasy pieczenia dla trzech rozmiarów kwadratowych i trzech rozmiarów okrągłych foremek do ciasta, w których można zrobić ten klasyczny biszkopt .
Tort Madera to klasyczny biszkopt, który stanowi idealną bazę pod tort weselny lub inny tort okolicznościowy. Biszkopt nieco gęstszy, dobrze trzyma swój kształt i dobrze się układa. Lekko doprawiony skórką z cytryny i sokiem, świetnie smakuje też w kanapce z kremem maślanym i dżemem.
Zrób jedno ciasto i posyp cukrem pudrem, aby uzyskać oszałamiający, ale prosty biszkopt na herbatę, lub ułóż dwa lub trzy poziomy i masz bazę na wspaniały tort weselny . Tak czy inaczej, ciasto madera jest jednym z najłatwiejszych do opanowania przepisów na biszkopty – można je przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem lub zamrozić na okres do jednego miesiąca.
Tarta skórka i sok z 1 cytryny
Tarta skórka i sok z 1 cytryny