Najłatwiejsze do ugotowania i jednocześnie najbardziej uniwersalne – skromny omlet może być wypełniony najsmaczniejszymi nadzieniami – od chorizo po gruyere.
Często pomijany omlet to smaczny, tani i zdrowy posiłek, który jest tak wszechstronny. Niezależnie od tego, czy chcesz sycące śniadanie, czy szybki lunch, daj się porwać temu prostemu daniu, a w ciągu kilku minut będziesz mieć pyszny posiłek na talerzu!
Podstawą omletu jest tylko kilka jajek i kawałek masła. W takim razie wypełnienie należy do Ciebie! Podczas gdy tarty ser i szynka to klasyczne opcje, jest tak wiele smacznych kombinacji nadzień do wypróbowania. Poniżej zamieściliśmy kilka naszych ulubionych propozycji, w tym cukinię z fetą i chorizo z papryką.
Jakiekolwiek nadzienie wybierzesz, przygotuj je, zanim zaczniesz robić omlet. Ugotowanie omletu jest tak szybkie, że chcesz mieć wszystko pod ręką.
Gałka masła
Pomidory i świeże zioła
Gotowana chorizo, smażona czerwona papryka i tymianek
Smażona cukinia, feta i chilli
Ser, szpinak i pomidor
Smażone grzyby, szpinak i gruyère
- Jajka wbić do miski, dobrze przyprawić i wymieszać.
- Podgrzej patelnię na średnim lub dużym ogniu, dodaj masło i owiń nim wokół patelni.
- Pozwól masłu się spienić, ale nie pozwól mu się zarumienić. Dodaj teraz wybrane nadzienie do smażenia. Wlej mieszaninę jajek – będzie skwierczeć.
- Przechyl patelnię tak, aby mieszanina jajek przykryła równomiernie, następnie potrząśnij patelnią i gotuj przez około 20-30 sekund, aż zacznie trochę twardnieć – środek powinien pozostać ciekły.
- Nadszedł czas, aby dodać starty ser, aby mógł się rozpuścić. Niektórzy ludzie wolą również poczekać do tego momentu, aby dodać swoje wypełnienie
- Za pomocą szpatułki zagnij jedną krawędź tak, aby uzyskać półkole i przenieś na talerz. Nie martw się, jeśli trochę się zepsuje, nadal będzie pyszny!